Verduren

Eind november 2018 mocht ik voor een van de grootste werkgevers van Nederland op diverse locaties vitaliteitschecks uitvoeren.

Vooraf vullen werknemers een uitvoerige vragenlijst in en deze komt ter voorbereiding bij de coach. Een vragenlijst met de uitslag in bolletjes: groen, oranje, rood.
Een van de werknemers had een vragenlijst vol RODE bolletjes. In de voorbereiding constateer ik “zorgelijk” vanwege een aanwijzing tot “groot risico-profiel” tot uitval uit het arbeidsproces.
Daar heb ik vooraf overleg met kantoor over gehad; wat zijn de mogelijkheden.

Hij komt binnen, een grote man van 1.96 lang en 105 kilo. Na het welkom opende ik met de zin “ïk maak me wel wat zorgen”. De man kijkt me aan en na een paar tellen reageert hij – volledig overmand door zijn emoties- en komt er hortend en stotend zijn verhaal uit.
Vanwege allerlei verliezen in het afgelopen jaar zit hij volledig stuk. Zijn ontbonden huwelijk en als gevolg de kinderen niet meer zien, zijn huis uit moeten op zoek naar een andere woonruimte, wat niet makkelijk is in deze tijd en een onzekere financiele toekomst. Met als gevolg dat zijn functioneren onder druk staat en er mogelijk rondom het werk ook verandering komt. Hij ziet en erkent dat het fundament onder hem is weggeslagen.

Ik hoef het niet weg te nemen

En daar zit je als vitaliteitscoach…….. je wilt helpen, oplossen, beetpakken en hup naar een vitaler lever toe leiden. Ik raak toch ergens in een “help wat kan ik betekenen-” stand want ik weet niet goed wat te doen. En zo laat ik het over me heen komen en schiet ook vol en huil met hem mee.
Het was goed. Het was het enige dat ik kon bieden. En ik leerde ook veel over mijzelf: ik kan en wil het niet wegnemen en ik mag daar vrede mee hebben. Het hoeft niet weg.

Het was de aanzet om over deze thematiek van rouw en verlies meer te willen weten, te leren en te snappen. Om het te kunnen inpassen in het vitaliteitswerk.
Want waar dit over gaat is het verduren van iemands pijn en verdriet. Het is juist de kunst om (toch) beschikbaar te blijven voor de ander. Zonder je EGO er doorheen te laten schreeuwen, dat zo snel mogelijk de tranen moeten worden gedroogd omdat het zo ongemakkelijk voelt.
Of dat je de ander tips geeft en je in de actie stand gaat en wilt helpen. Weg van de pijn, het lijden, de rauwe rouw. Dat is verduren en is GOUD waard. Tenminste, dat gaf deze man mij aan het einde van het gesprek terug (met een hug – in deze tijd ondenkbaar!)

Contactgegevens

Schellingstraat 47

2645 HB Delfgauw

06-2543 3348

BTW ID: NL002140116B28
KVK nummer: 59657693