Foto: Corina Wolterbeek

ZOEVD

Mijn Big Five bestaat uit het woord ZOEVD en staat voor Zelfzorg, Oordeelarm, Eenvoud, Verbinding en Dankbaarheid. Met grote regelmaat sta ik hierbij stil en voel hoe ik daarmee onderweg ben.

Vandaag sta ik stil bij de letter O = oordeelarm

De distel, niet een favoriete plant over het algemeen, want deze is stekelig en wordt vaak als onkruid gezien. De distel doet me denken aan een heerlijk kindertijd bij mijn opa en oma die een huisje “in de polder” hadden.

Kale polder van Lelystad
Geboren en getogen in Amsterdam, hadden ze in de zware oorlogsstijd, te maken met gevaren. Na deze zware jaren kwam er een vorm van luxe, zoals we het nu zouden noemen – een  tinyhouse in de kale polder van Lelystad

Een onbezorgde tijd van logeren en veel buitenspelen met de kinderen daar. Jong, oud, rijk, arm, jongen, meisje, stad of dorps; het maakte niet uit.
De distel groeide nogal goed op de kleigrond en tussen het gras door. En menig maal trapte je erop of ging je erin zitten. Prik- auw!
Maar nu zie ik hem staan en denk terug aan die fijne, onbezorgde kindertijd met een grote glimlach om mijn mond. Sweet memories en ik neem de pijn, van de prikkelende distel, op de koop toe.

Het oordel is weg. De distel herinnert me aan iets fijns en niet aan de pijn.

Vormen van ervaring
Ik was bij een prachtige lezing met het thema “ervaringen”, waar verteld werd  over de vormen van ervaring. Dat de persoonlijke perceptie en ook de houding daar zoveel mee te maken hebben. En ik dacht aan de distel. Eerst zo oordeelvol afgedaan als “onkruid” en nu is mijn perceptie veranderd.

Ouderdom komt met wijsheid (toch?). Ik kijk er anders tegenaan. Liefdevoller, dat is wat oordeelarm brengt. In de lezing werd stilgestaan bij gewoontes en overtuigingen. Door anders te kijken en met oprechte interesse te verdiepen in een onderwerp of thema. Of je nieuwsgierig op te stellen in een ontmoeting of gesprek en erachter komen dat het anders is.
Anders dan je met een oordeel aannam.

OEN
In mijn begeleiding en trainingen gebruik ik de volgende quote vaak: Stel je op als een OEN – Open Eerlijk Nieuwsgierig.

Het is een houding die ongelooflijk veel (meer) oplevert. En je zomaar een andere ervaring laat beleven dan wanneer je met een (kant en klaar) oordeel klaarstaat.

Dank je wel distel voor dit inzicht!

Contactgegevens

Schellingstraat 47

2645 HB Delfgauw

06-2543 3348

BTW ID: NL002140116B28
KVK nummer: 59657693